Bæredygtighed er blevet in- men drop at agere øko-have-spinat helten i din omgangskreds

Share

ærter

 

Den er over os- bæredygtighedsbølgen. Hvor det før handlede om kvalitet, design og smag handler det idag om at gøre de rigtige ting, tænke på hele verden og gribe efter de rigtige grøntsager med et dansk flag på i supermarkedet.

Jeg syntes (for det meste) at der er super fedt. Bare det ikke bliver for kvalmt. Især mange virksomheder med deres CSR (Corporate Social Responsibility) profiler kan jeg godt have et lidt stramt forhold til. Der er nemlig en vigtig kerne som overskygger alt andet i denne nye heltelignende-bølge, troværdighed. Jeg er vild med at virksomheder og mennesker agerer mere bæredygtigt, men hvis de gør det for at putte lidt ekstra (økologisk selvfølgelig) lak på facaden for at virke mere indbydende og få folk lokket hen til dem, så er det udnyttelse af verden og ikke tanke for den. Man bør ikke bare vifte med et socialt program for afrikanskebønder overfor sine kunder for at forbedre sit image, men integrerer det så det giver værdi for alle – også de afrikanske bønder.

Sådan er det også lidt med mennesker. Jeg syntes det er super fedt med gulerødder i altankassen, indkøb af lokal produceret mad og mere bevidsthed i det hele taget for vores forbrug.
Jeg er der jo også selv med min fantastisk dejlige byhave og jordbær i altankassen.
Men sving nu ikke med dine økologiske Samsø gulerødder overfor for dine veninder eller tro dig bedre end dem. Jeg kan få helt myrerkryb når folk begynder på deres økologiske og bæredygtige doktriner. Så er vi jo ikke meget bedre end missionærerne der med magt, dårlig samvittighed og helvedes ild prøvede at omvinde grønlænderne, indianerne og aboriginals. For viste det sig at være det rigtige for dem?
Bæredygtighed er et fantastisk koncept for vores verden og vores egen krop, det vil jeg slet ikke argumentere imod. Men lad det nu ikke blive kvalmt og pegefingreløftende rundt omkring cafebordet, det er ingen tjent med.
Gør istedet som DR. Istedet for at agere en bedrevidende tante med løftet pegefinger brugte de nogle kendte danske forbilleder til at putte fokus på en bæredygtig hverdag. De viste i et program prins Henrik i det kongelige køkken fortælle om hvordan de altid spiser lokalt og efter årstiderne på Amalienborg. De har selvfølgelig også egen køkkenhave, men tanken og dem som forbillede kan jeg sagtens gå med til. Lad dem gå foran med deres hjemmedyrkede radiser og spinat, så er der en chance for vi andre følger trop.

Hop endelig ud i haven og plant en omgang spinat i altankassen eller køkkenhaven – det kan jo aldrig skade og det smager også bare uhm så godt. Så længe det ikke bliver et prestige projekt om at få den højeste spinat og agerer øko-have-spinat helten i din omgangskreds. Jeg tror heller ikke en kappe af spinat vil være det bedste helte kostume.

Share

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *