Boganmeldelse: Det gamle bad og havet

DetGlBad_forside_AWHI3
Share

DetGlBad_forside_AWHI3

Fotos er fra Strandberg Publishing

Det har taget os danskede over 150 år at komme i vandet. Først i 1865 hoppede den første frygtløse badeturist, Meïr Aron Goldschmidt, i bølgerne. Sidenhen er vi danskere hoppet i fra Badehoteller, strande og søbadeanstalter. Pernille stiller i sin nye bog skarpt på vores danske badekultur – især ved strandene nord for København og Charlottenlund Søbad.

Pernille Stensgaard giver i sin nye bog, Det gamle bad og havet, et portræt af en af nordsjællands søbade, nemlig “det grønne fort” ved Charlottenlund, Charlottenlund Søbad. I bogen skriver hun om søbadets hemmelige liv bag porten, der lukker de andre badegæster udenfor søbadets irgrønne træmurer. Pernille sætter også fokus på den danske badekultur med badehoteller, dampfærger op til de nordsjællandske rekreative områder og vores seneste flugt imod naturen og det simple liv i bølgerne. Her er noget at komme efter for alle der er nysgerrige på vores badekultur og gamle skrøner om livet ved den nordsjællandske kyst.

charlottenlund-søbad

Charlottenlund Søbad – et irgrønt svømme-åndehul for de udvalgte

Søbadet er blevet en hel kult i sig selv og der er lange ventelister for at få det gyldne sorte chipkort, der åbner lågen indtil det irgrønne søbad. I 2013 var en sådan nøgle så nødvendig for mange, at der blev oprettet en venterliste – til selve ventelisten på 1300 allerede ventende badeentusiaster. Ventelisten er nu elektronisk, men før i tiden opstod der ren Roskilde syndrom, når folk hele natten sad og ventede på at kunne blive skrevet op på vente-ventelisten.

Idag kaldes det hippe fænomen at svømme i havet for wild swimming – eksotisk svømning i det vilde hav istedet for svømmehallens beskyttende vand. Og folk er vilde med det. Ikke kun i Charlottenlund Søbad, men også i København er badesteder såsom Amager Strandpark og havnebadet ved Islands Brygge über moderne idag. Vi vil tilbage til naturen og havet også i byerne.

Skidt og kanel i vandet

Sådan har det dog ikke altid været. Badehotellerne og søbadene fik deres våde dåb i midten af 1800-tallet. Folk fandt ud af at vand var sundt for kroppen og med deres forøgede feriedage drog danskerne til badehoteller og søbade på cykel, hestevogn eller med dampfærgen. Her kunne man slappe af og bade i tre minutter efter man havde restitueret de første tre dage af opholdet, som lægerne foreskrev om “det rigtige søbad”.

En avis rapporterede i 1913, at “I tusindvis forlader københavnerne den støvede by, hvor livet buldrer dag og nat, hvor alt er uro og febrilskhed, og søger ud i naturen. Aldrig nogensinde før har badeanstalterne langs kysten lige fra Amager til Gilleleje været så besøgte...”

Men så kom Spies rejser og der kom lort i vandet, som bogen så malende beskriver det. Danskerne fik endnu flere feriedage og fløj til Mallorca for at dyppe fødderne. Badehotellerne lukkede på stribe. Og badeanstalterne led og blev umoderne. Samtidig kom der lort i vandet. Bogstaveligtalt. Københavns kloaker løb direkte ud i Øresund, som dermed fik tilnavnet Pløresund. Helge Worning, der gik til svømmeundervisning i Charlottenlund Søbad beskriver tiden i vandet dengang således: “Når man svømmede rygsvømning, stod der gerne én på broen og advarede, hvis man nærmede sig et flydende minefelt af fækalier”.

Nu er vandet blevet renset, vi har fået endnu mere frihed og vi har fået en fornyet trang til at koble af i naturen og lade det blå hav favne os. Søbade og badehoteller er igen blevet moderne. Så moderne at det meste af Hellerup og Charlottenlunds kommune troligt skriver sig op i årevis for at bade i havet ved Charlottenlund Søbad. Back to basic er blevet hipt og det er vinterbadning dermed også – siger de kloge. Absolut ikke en kommentar fra min egen krop, men jeg har heller ikke nøglen til Charlottenlund Søbad, måske derfor.

Jeg er med Pernilles nye bog med et smil på læben blevet klogere på vores danske og til tider underlige badekultur. God læsning, nu vi forhåbentlig snart får rigtig sommer til landet og man kan begynde at dyppe tæerne i vores rene Øresund.

05_04_

Bogværk og skæv humor

Pernille skriver om både Charlottenlund Søbad og vores generelle danske badekultur på en spændende og humoristisk måde. Der er ironi at spore mellem linerne. Hverken de nordsjællandske husmødre eller os ihh-så-stressede københavnere slipper for en lille skæv reprimande.

Selvom du ikke er en af de heldige med et gyldent nøglekort til Charlottenlund Søbad (som jeg faktisk er blevet lidt misundelige på efter at have læst om deres vinterbadning, sauna og sammenhold), så skal du ikke forkaste bogen af den grund. Det er sjovt for en københavner/nordsjællander som mig at høre om vores badekultur langs de danske kyster. Om hvordan vi er gået fra at anse badede folk som tosser til typiske sommergæster.

Og om hvordan vi danskere faktisk er blevet mere snerpede omkring nøgenhed og “frihed” – ved det sidste århundredeskifte var nøgenhed lig med sundhed. Flere bøger blev skrevet om at vi mennesker skulle mande os op – nøgne. Idag bader folk kun nøgne på badeanstalten før kl ni om morgenen og det at bade nøgen er generelt lidt noget kun gamle mænd og damer gør. Viser vores badekultur at vi er ved at blive et mere snerpet land??

Den kan I gå og tænke lidt over indtil bogen. Det gamle bad og havet, udkommer her den 14. august.

charlottenlund-søbad1

På cykeltur fra København til Charlottenlund Søbad

Du kan også nyde en dag på “en grøn oase på bølgen blå”, som deres slogan lyder ved Charlottenlund Søbad, her over sommeren. Der er det nemlig muligt for os dødelige uden vinterbadelyster eller det gyldne adgangskort at komme ind på søbadet for en flad 20’er om dagen i juni, juli og august. Det er kun en rask lille lørdagscykeltur fra København og alt dens “stress og jag”.

Info om Charlottenlund Søbad

Charlottenlund Søbad er åbent for betalende gæster om sommeren – fra 1. juni til 31. august – hver dag mellem 9.00 – 19.00. Adgang ophører og kiosken lukkes kl. 18.30.

Priser
Dagsbillet 20 kr.
Sæsonkort for hele perioden (3 måneder): Børn 200 kr. – Voksne 250 kr.

Børn under 4 år gratis adgang.

Adresse
Charlottenlund Søbad, Kystvejen 2, 2920 Charlottenlund
Postadresse: Charlottenlund Søbad, postboks 27, 2920 Charlottenlund

charlottenlund-søbad2

Om forfatteren

Pernille Stensgaard er journalist og forfatter til en lang række bøger, bl.a. København – Folk og kvarterer (2002), Skagen (2004), Da Louisiana stjal billedet (2008), Hellerup – historier fra reservatet (2011) og Københavnerne (2013).

Fakta

Forfatter: Pernille Stensgaard
Titel: Det gamle bad og havet – historier fra Charlottenlund Søbad
Omfang: 144 sider, indbundet
Rigt illustreret med fotos af Hans Ole Madsen og historiske fotos
Forlag: Strandberg Publishing
Vejl. pris: 249,95 kr.
Udkommer 14. august 2015

Share

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/kobenhavnerliv.dk/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

One response

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *