Gæsteblogger: En lille juleguide til københavnske julebryg

Share

Jeg har været så heldig at få lov at være gæsteblogger her hos Københavnerliv – og hvilken fornøjelse!

Nu er julen jo igang for fulde gardiner og det er snart ved at være tid til den store aften med flæskesteg og and og alt, hvad julen ellers indebærer af dejlig mad og drikke. Så hvilket bedre tidpunkt kunne man ønske sig for en lille julebrygsguide?

købehavnske juleøl
I mange år har der været tradition for, at man i de danske hjem drikker rødvin til julemaden. Men tiderne skifter. Skifter tilbage til de gamle traditioner og juleøllet er igen ved at gøre sit indtog på de danske juleborde. Dog ikke som vi kender det fra gamle dage med den klassiske KB Nisseøl eller andre søde lette sager. Denne gang kommer juleøllen tilbage for fuld skrue og brager ind i de danske hjem med stor kraft. Dette glæder mit julehjerte – for hvis I ikke allerede har gættet det – så holder jeg meget af øl! Jeg har blogget om øl i næsten 3år og sætter en dyd i at servere det gode øl for familie og venner. Specielt også ved julebordet, hvor den er fantastisk til at rense munden og lette den fede følelse som den gode julemad ofte fører med sig.

Juleøllet idag er ikke bare én type. Nej, det er et meget bredt udvalg og enkelte danske supermarkeder bryster sig af at have både 50 og 100 forskellige slags at vælge imellem. Så der burde være noget for enhver smag. Men det resulterer så også i at det let kan blive lidt af en julejungle at skulle klarer sig rundt i, og man har jo så meget andet at se til i den travle juletid.

juleøl fra københavnske bryggerier

Derfor vil jeg gerne præsentere jer for 3 meget forskellige bud på københavnske juleøl, og fortælle lidt om hvad disse mørke sager egentlig kan:

Julebryg hos Nørrebro Bryghus – brunkage på flaske

Nørrebro Bryghus er igen i år på banen med deres Julebryg på 7,0%. Denne er ved at være en klassikker fra bryghusets side af. Den er ved at være tilgængelig i hele landet og mange supermarkeder sælger den også her op til jul. Det er en virkelig julet julebryg! Hvis du er vild med alle julens kager og krydderier, så er jeg sikker på at denne falder i god jord.
Det er en rimelig mørk øl, men den er mild og har en rund sødme. Så her behøver man ikke lade sig forskrække af den mørkgyldne farve. Jeg vil næsten påstå at de fleste, som er lidt ølforskrækkede godt kan være med her. Humle er der nemlig ikke meget af! Det er en god gang brunkage på flaske, med masser af smag af nellike, allehånde, ingefær – en rigtig dessertøl i mit hoved. Men hvis man ikke bruger så meget pep i sin julemad og blot krydrer med salt og peber, så er jeg sikker på at den kan løfte smagoplevelsen ved julebordet en hel del. Du får her jul med 110 i timen!

Den kan købes til 15-30kr i de fleste supermarkeder landet over og i mange specialølsforretninger – også er den endda økologisk (det er alt fra Nørrebro nemlig!!!).

Julebryg hos Amager Bryghus – en med godt bid og humle

Amager Bryghus er også på banen med deres Julebryg igen i år. De har endnu engang forsøgt sig med en let belgisk julebryg som er landet på 6,5%. Denne er lige en tand mørkere end Nørrebros bud på en juleøl. Faktisk adskiller disse to øl sig rigtig meget fra hinanden, da Amager Bryghus slet ikke benytter sig af krydderier i deres julebryg. De kommer her med et bud på en juleøl, uden alt det traditionelle juletamtam og har brygget en ren øl på malt, humle og gær – ikke så mange dikkedarer der! Og det er nu en fornøjelse at ikke alle juleøl skal indeholde julekrydderier fra nær og fjern. Denne øl har et godt bid og humlen smager dejligt igennem den let mørke malt og den belgiske gær. Sammen med en let syrlighed og lidt brændte brødnoter så er dette en øl som helt sikkert kan rense ganen lidt under den eller fede, men gode, julemiddag.

Julebryg fra Amager Bryghus kan købes for omkring 35kr i en del specialforretninger landet over eller på selve bryggeriet ude i Tårnby. Selvom det lyder til at ligge langt ude, så er det et besøg værd!

Phister de Noel hos Flying Couch – sort øl med krydret smag

Flying Couch er nok for de fleste et lidt mindre kendt bryggeri, men ikke desto mindre rigtig godt. Deres bud på en juleøl er Phister de Noel, en næsten sort sag på 8,5%. Her er vi ude i et bryg, der ikke er for sarte sjæle. Der sker virkelig noget nede i mørket – den er let brændt, dejlig røget og med en god fyldig chokoladenote. Det er en rigtig vintervarmer, der forstår at sparke kroppen igang, både før, under og efter maden. Den kan dog hurtigt overdøve en lidt kedelig steg! Humlen er ikke et bittert indslag, men ligger blot som en lækker krydret smag, og det pynter på denne sorte øl, der ligesom Amagers Julebryg er lavet helt uden krydderier. Dette må nok siges at være min personlige favorit. Der er balance i smagen og den bliver ved med at smage igennem længe efter man har sunket den sidste mundfuld. Denne øl bør nydes lidt varmere end en almindelig pilsner, så smid den på julebordet en halv time inden I skal spise, så er den perfekt!

Phister de Noel er endnu en specialøl og fåes desværre ikke i supermarkederne, men i de mange specialbutikker rundt om i landet og på nettet. Prisen ligger omkring de 45kr, men man får også noget for pengene!

Sandra har i flere år været Øl -& madblogger nu med bloggen Humle & Mad.
Når hun ikke brygger, drikker og skriver om øl, så er hun Creative Director and Stylist på det digtiale magasin UGLY/FAT Magazine.

Share

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/kobenhavnerliv.dk/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

One response

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *