Hvorfor snakker vi aldrig med folk i Nettokøen?

Share

Skærmbillede 2014-06-02 kl. 22.38.46

Det er sjældent det sker. Jeg ved ikke om det er på grund af finanskrisen, iPhone revolutionen  eller om folk bare ikke længere kender deres nabo. Måske har folk bare glemt at der findes noget der hedder fællesskab og venlighed overfor fremmede, ikke nødvendigvis networking konceptet, som alle jo dyrker i stor stil sammen med deres (wonnabe) venner på Facebook.

Jeg læste engang et indlæg fra en udlænding, der havde studeret i Danmark. Hun havde lavet den her liste over ting der kunne pisse os danskere af. Den første var selvfølgelig noget med ikke at markere når man drejer på en cykelsti (jeg giver hende så meget ret der!), men den næste undrede mig faktisk lidt. “Tal ikke til en dansker fx når de står og handler ind ved en grønthandler, de kigger på dig som om du er en ufo eller en hundelort – ingen af delene noget kønt syn og du får ihvertfald ikke et smil tilbage!”. Hvorfor er vi danskere dog så lukkede overfor folk vi ikke kender….?

Min egen lommeteori er at vi ikke er vant til at leve livet på gaderne omgivet af venner og fremmede ligesom i det varme Sydeuropa. I gamle dage sad vores vikinge-forfædre bænkede i hver deres lille lerhytte rundt om et bål med den nærmeste familie, venner og kør, får og grise halvdelen af året i kulde, mørke og vinter. Det indbyder jo ikke ligefrem til åbne arme og et liv blandt nye mennesker udenfor vores egen lille matrikel, men nærmere en fjendskhed overfor folk i ikke “deler bål med”.

Idag har vi måske stadig en rest indbygget hulementalitet i os. Vi går nok stadig rundt med gener der igennem årene har udviklet en lukket sikkerhedsboble i os allesammen grundet vores lange tid bag lukkede døre. En du-vover-at-komme-nærmere-jeg-kender-dig-ikke-og-jeg-vil-bare-handle-ind-og-komme-hjem-boble.

Omvendt har jeg også lagt mærke til at når denne boble først er sprunget og vi har accepteret at personen ikke er en uhyggelig og ubehagelig fremmed, så kommer der straks en øl på bordet, og så bliver  stemningen meget bedre (jaja jeg kunne ikke lige nære mig med den gamle reklame, jeg kan næsten se Tuborg kapslen der falder til jorden).

Jeg cyklede forbi Nørrebroparken forleden og så den fantastiske byhave, som de har fået stablet på benene. I dette stykke offentlige park i byen, fejler fællesskab og venskab med andre byboere ingenting. Her er boblen væk og folk har skabt en stort fællesskab med venner, naboer og andre københavnerne. Her er ingen fremmede og her er der ingen boble til at jage folk væk. Dejligt at se. Jeg ved godt en kø i Netto ikke er det samme, men hvis man nu bare tog et smil med sig i køen så ville vi nå langt. Vi skal ikke være så bange overfor dem vi trods alt bor i by sammen med.

Tænk på hvis der var en del smilede til dig i køen – ville det ikke gøre din dag lidt bedre?

Lov mig dette: næste gang du står i en grønthandler og er ved at få spat at den person, som vover at åbne munden og snakke til dig. Punkter din boble og husk for hvert minut man er lukket og vred mister man 60 sekunders glæde…. og det er da dumt!

 

 

 

Share

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/kobenhavnerliv.dk/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

4 responses

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *