Løber vi fra vores dårlige samvittighed?

Share

LauJeg sidder selv stadig i mit løbetøj helt opkogt i hovedet efter endnu en løbetur. Men hvorfor gør vi det? Løber altså. Farer rundt om søerne, Amagerfælled eller Utterslev Mose, hvor jeg bor, som om man bliver jagtet på livet løs. Det gør man jo faktisk også af de hundredevis af andre løber, som lige så prustende, svedende og dannebrogsfarvede i hovedet okser afsted i Københavns mere og mere nedtrampede gader.

Efter “brokning” er løb jo blevet den nye nationalsport i det lille flade land højt mod nord. Vi løber som aldrig før. Og det skal hele tiden være længere, hårdere og hurtigere. Nu er det ikke nok at kunne bryste sig af at have løbet 10 kilometer (desværre for mit vedkommende), nej nu gælder næsten intet under et halvmaraton.  Hvorfor blev Danmark et land fyldt med løbefreaks? – jeg kan tillade mig at sige det for min kæreste er en af dem og han ved jo, at jeg kun siger det fordi jeg er lidt misundelig på de mange maratons han har lagt bag sig.

Som jeg ser det, så er der fire årsage til at København og resten af Danmark pludselig er blevet invaderet af disse, okay jeg indrømmer, lidt seje og overskudsagtige løbende folk.

Det er hammernemt. Spænd et par løbesko på og afsted. Ikke noget med at skulle tilpasse et fodboldhold ind i en proppet kalender eller vente på at tøserne er klar til en omgang håndbold. Nej, du styrer det helt selv og det er noget vi individuelorienterede danskere tilsyneladende er vilde med.

Det er sundt. Jeg ved godt den er åbenlys, men der kommer en pointe. Sundhed er nemlig blevet det nye sorte her i Danmark. Økologi, bæredygtighed og fokus på ikke kun at være tynde men også sunde er kommet snigende til landet og har nu godt fat i os. Rygning bliver mere og mere bandlyst og McDonalds kører man mest til i smug, så ens venner eller naboer ikke ser dig synde. Tilbage står idealet om at strutte af sundhed og passe på sin krop. Og her passer løb jo ind som smør til risengrøden, bortset fra vi nok til sidst må undvære smøren.

Det giver skulderklap. Jeg indrømmer det, jeg er super facineret og inspieret af folk der løber et halv marathon, marathon eller en Ironman. Tænk at være så standhaftig og orke at løbe så langt. Jeg er fan!- og jeg er nok ikke den eneste. Det viser overskud og kan give én mentale skulderklap med på vejen, hvilket man måske godt kan have brug for, for at blive ved med at løbe og løbe og løbe.

Det giver dig en undskyldning for at logge ud af hverdagen. Hvis man ikke er ryger eller går på jagt, så er der ikke mange undskyldninger for at komme lidt væk fra en travl hverdag. Lektier, børn eller barnlige chefer giver ikke meget plads til at kunne slappe af (med god samvittighed). Der kommer løb ind som en redningsmad. “Jeg løber lige en tur” er altid en acceptabel undskyldning for at komme lidt ud og væk. Min kæreste siger tit, at det er på hans lange løbeturer at han finder ro og kan lade tankerne flyve som de vil. Jeg når dog aldrig rigtig dertil på mine 6 kilometers turer. Jeg når kun lige at tømme mit hoved for alt, men det er nu også dejligt nok – det sker jo heller ikke så tit i hverdagen.

Så ja ja, jeg kan da godt forstå hvorfor så mange løbesko bliver langet over diskene i disse dage. Men det hjælper jo ikke på os der sidder tilbage, os der ikke er født som undercover kenyanere.

I virkeligheden tror jeg løb er mange folks hurtige fix til at få klaret samvittigheden. En time, så er den klaret og man kan med god samvittighed tænde for fjerneren med benene oppe resten af aftenen og så betyder de mange øl på sidste bytur ingenting i kalorieregnskabet.

Men hvorfor starter vi så ikke en ny klub istedet, en hvor vi alle kan være med. Jeg foreslår: have-det-ret-og-dejligt-uden-dårlig-samvittigheds-klubben. For er det ikke det livet handler om? Lære at nyde livet uden dårlig samvittighed – om det så er ved at løbe, strikke eller tage på picnic tur med veninderne, så go for it. Bare husk at pakke den dårlige samvittighed væk, jeg tror ikke at man bare kan løbe sig fra den alligevel.

 

Share

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/kobenhavnerliv.dk/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *