Månedens vilde opskrift. Juni = Hyldeblomster

Share

foto 1Prøv at duft engang. Hm hvis du sidder indenfor virker det måske ikke, men sidder du på din altan eller i en park eller i din have er der gode chancer for at du i lige nu kan dufte hyldeblomsternes søde og friske duft.

Lad os forvandle denne fantastiske duft til noget spiseligt!

Hvor finder jeg hyldeblomster? 

Disse smukke hvide blomster på busklignende træer findes i mange parker, små grønne hegn, kirkegårde og på sidevejene. Selv fandt jeg hyldeblomsterne i vores baggård og senere så jeg dem i Utterslev mose.

Men husk, tag ikke de blomster som vender ud til at stor hovedvej – der er jo ingen grund til unødig forurening af vores mad. Vi får nok indenbors når vi cykler rundt på Norde Fasanvej eller Gammel Kongevej.

Hyldeblomstsaft

Det er super nemt at lave hyldeblomst saft og jeg brugte egentlig mest min erfaring fra tidligere år (og min søde tand).

ca 15 hyldeblomstskærme, 2-3 usprøjtede citroner, 700 gram sukker, 2 liter vand

Kom vand, sukker og skiveskårede citroner i en gryde. Varm det op til kogepunktet og sluk, samtidig med at du kommer hyldeblomsterne i. Lad det trækker i køleskabet eller på køkkenbordet natten over (12 timer). Sigt den derefter, hæld saften på flasker og stil i køleskabet.

Saften kan holde sig i cirka en måned.

TIP: jeg puttede noget af min saft i plasticflasker og puttede den i fryseren, så kan man tage små portioner op af gangen. Havde jeg havde et hjemme-kit til is, havde jeg også lavet lækre hyldeblomst-is af saften, uhm.

IMG_1438

IMG_1430

Hyldeblomst eddike

 

Jag faldt lige over en opskrift mere. Den er fra Claus Meyers Almanak og nu jeg alligevel havde klippet hyldeblomster, hvorfor så ikke prøve. Claus skriver at eddiken er særlig velegnet til dressinger, marinader, fisk, skaldyr, fjerkræ, til sovse og sammenkogte retter – så ifølge ham kan du vist putte den i alt.

1 liter lys eddike (gerne cidereddike), 6 hele peberkorn, 5 hyldeblomstskærme 

Varm eddike og peberkorn op til 60 grader og pluk hyldeblomsterne af skærmene og i gryden. Tag eddiken af blusset, lad den køle og sæt den derefter på en flaske (gerne med hyldeblomsterne).

Den kan holde sig i 5-6 måneder og bliver bare bedre og bedre med tiden.

IMG_1475

 

Så afsted med dig på hyldeblomstjagt…. God fornøjelse!

Share

2 responses

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *